Większość z nas nie może sobie wyobrazić wigilijne wieczerzy bez dzielenia się opłatkiem. Ten biały, cienki kawałek chleba symbolizuje bardzo dużo, ponieważ chleb jest w końcu jednym z głównych symboli szczęścia oraz dobrobytu. Tradycja ta narodziła się dawno temu, bowiem już w początkowych latach naszej ery, gdzie stała się symbolem duchowej komunii. Z czasem opłatki zaczęto zabierać do swoich domów, dla osób jakie z różnych powodów nie miały możliwości uczestniczenia w nabożeństwie, żeby w pewnym momencie zostać jednym z ważniejszych symboli Bożego Narodzenia.
Jak się okazuje utrzymywanych nie tylko w naszym kraju, ale też między innymi we Włoszech, na Słowacji w Czechach. Tradycyjne opłatki są w formie cienkich płatków z chleba. Najczęściej posiadają biały kolor, ale można też znaleźć w sprzedaży kolorowe wersje, wypiekane dla zwierząt. W naszej tradycji jest nakazane, aby na wigilię łamać się opłatkiem białym, i takie też pojawiają się najczęściej na stołach wigilijnych. Opłatki na święta robione są wyłącznie z wody i białej mąki, bez żadnych innych dodatków.
Z wymieszanej porządnie masy formuje się cienkie płaty, które następnie są wypiekane przez dwie minuty w piecu, a później docinane i pakowane. Produkcja opłatków jest wykonywana przez cały rok, ale największe jej spiętrzenie przypada na okres od września do grudnia. Normalne opłatki można dostać w praktycznie każdym sklepie, a jeżeli ktoś będzie chciał mieć je poświęcone, to wybrać się po nie musi do kościoła.
+Tekst Sponsorowany+